söndag 22 november 2009

På begäran - bästa lussekattsreceptet!

Vassego snygge A-K & Per. Och tack för lunchsällis idag.

Lussekatter (5 star enligt pappan)
Antal: 32

Ingredienser:
5 dl mjölk
200 g smör
0,5 g saffran
1 burk kesella
1 ägg
1 krm salt
3 dl socker
50 g jäst
1 kg vetemjöl (ca 1,7 liter)
1 dl russin

Gör så här:
1. Ljumma mjölken med smöret så att det smälter. Stöt saffran med lite socker. Lägg i saffranet i vätskan. Lös jästen i lite av vätskan. Häll på resten av vätskan. Blanda in kesella, mjöl, ägg, russin, salt och socker till en blank och smidig deg. Låt jäsa till dubbla volymen. Det tar cirka en halvtimme.
2. Sätt ugnen på 225°. Knåda degen igen på bakbordet och forma lussekatter. Låt jäsa på plåt en gång till i ca 20 minuter.
3. Pensla med uppvispat ägg, dekorera med russin och grädda i ugnen i ca 7 minuter eller tills fin färg uppnåtts. Låt kallna på galler under bakduk.

4 kommentarer:

  1. Det ska inte göras annat än bakas till veckan. Helena kusar och Organic Green bröd!

    SvaraRadera
  2. Miss America, tyvärr är du för långt borta för att Mrs Bakery ska kunna skicka över en sändning...

    SvaraRadera